Na zo’n tien jaar zijn de bestaande armaturen van de kunstverlichting bij KV Leonidas vandaag vervangen door nieuwe armaturen met ledverlichting. We zijn bijna een jaar bezig geweest om de financiering rond te krijgen en dat is dus gelukt.

Dinsdag kon dus het werk worden uitgevoerd door OVI-Enschede. Dat bedrijf heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het ontwerpen, monteren en onderhouden van sportveld- en terreinverlichting. Ze hadden vooraf een lichtplan geschreven, zodat er nog meer licht valt op het kunstgrasveld.

We hebben vier lichtmasten met gedateerde lampen, die bij de privatisering door de gemeente Weststellingwerf in 2012 zijn geschonken. In de huidige situatie met armaturen van 2000 Watt is het verbruik totaal 9000 Watt. De nieuwe armaturen zullen volgens OVI-Enschede uitkomen op een totaalverbruik van 6.200 Watt. In trainingsstand komt dit zelfs uit op een totaal van 4.340 Watt. Dat betekent een besparing van 52% op de stroomkosten, toch een zware post op de begroting.

Maar dat is als alle lampen op de vier masten tegelijk aan staan. Het wordt nu ook mogelijk de masten per twee te laten branden. Als op een deel van het sportterrein niets gebeurt kan de besparing zelfs oplopen tot 76%. Omdat Leonidas sinds 2017 een kunstgrasveld heeft, concentreren de activiteiten zich daar. Incidenteel hebben we nog het naastgelegen grasveld nodig.

We wekken ook zonnestroom op. Het kabinet wil echter de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Dan valt het voordeel van zonne-energie grotendeels weg aangezien sportclubs de stroom niet opwekken op het moment dat men het vooral ’s avonds via de lichtmasten gebruiken.

Dat maakt het belang van ledverlichting vanaf 2025 alleen maar groter. En ledverlichting heeft een gemiddelde levensduur van 75.000 branduren. In vergelijking met 10.000 branduren bij de gemiddelde gasontladingslamp. Het hoge aantal branduren is dan ook één van de redenen dat ledverlichting veel duurzamer is dan traditionele verlichting.

Aan het verduurzamen van de lichtinstallatie in Noordwolde hangt wel een flink prijskaartje van bijna 18.000 euro. Het bestuur heeft uit diverse bronnen dat geld bijeen weten te brengen: een BOSA subsidiebedrag van het Rijk, een subsidie van de gemeente Weststellingwerf, een bijdrage uit het omgevingsfonds van Vermilion Energy, het Fonds Bank Bercoop, het Iepen Mienskipsfûns (verduurzaming maatschappelijk vastgoed) en een bijdrage uit het Coöperatiefonds van de Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland.

We zijn al die gulle gevers zeer dankbaar, waardoor we per direct een flink bedrag besparen.