Jeugdtoernooi Leonidas met ruim 100 ploegen

Aan het jaarlijkse jeugdtoernooi van de jubilerende korfbalvereniging Leonidas doen op zaterdag 3 september 103 teams mee. En dat is een geweldig herstel in vergelijking met de twee "corona-toernooien"...

Toen werd bijvoorbeeld in 2020 maar door 65 teams meegedaan. Vorig jaar waren het er 89. En toen werd door de organiserende commissie 100 teams als wens voor 2022 uitgesproken.

Bij Leonidas besluiten ze nu eenmaal niet snel dat het toernooi niet door kan gaan. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. In de tachtigjarige historie werd al eens een toernooi gehouden op de ijsbaan, toen de gemeente vanwege de droogte alle sportparken had gesloten. Het zoeken naar oplossingen om zo veilig mogelijk het toernooi ondanks alle corona-regels toch te laten doorgaan was daar weer een ander voorbeeld van. Maar het blijft een tijdrovend gevecht.

Het is voor de vierde maal in vijf jaar namelijk ontzettend droog deze zomer. Maar dat is zoals eerder gemeld niet het enige probleem waarvoor de club staat. Vraatzuchtige engerlingen hebben de hoek achter het kunstgrasveld totaal onbespeelbaar gemaakt. Op de rest van het terrein is met passen en meten een mooi toernooi te houden. Er worden twaalf velden uitgelegd op de stukken gras die het best bespeelbaar zijn. Dat is ditmaal voor het eerst zelfs op de strook achter de lichtmasten.

Al drie weken lang wordt er door vrijwilligers ondanks alle vakanties gesproeid om het gras in leven te houden en verder wordt het veld regelmatig door het bedrijf Grasjan uit Donkerbroek behandeld tegen het ongedierte. Zodra in het najaar er weer neerslag komt zal pas de echte aanzet geven worden voor het herstel, zoals het doorzaaien van de velden. Tot die tijd is het dus improviseren. De velden zijn redelijk bespeelbaar, maar het is helaas volgens Leonidas niet overal de kwaliteit die gasten gewend zijn. De club vraagt de deelnemende verenigingen daarvoor om begrip.

Dat zijn dit jaar SIOS uit Wolvega, Noveas uit Steenwijk, De Hoeve/Forward, KIOS Ruinerwold, Ritola Zuidlaren, VenV/Quick Garijp, Harich, CSL Britsum, Westergo, de Ooststellingwerfse combinatieteams van VZK/DIO/Donkerbroek/ODIS, Nic./Hoogkerk Groningen, SCO Oldeholtpade, Lintjo Oldeberkoop en natuurlijk Leonidas. Uiteraard wordt op het kunstgrasveld, dat meer dan ooit zijn waarde bewijst, ook gespeeld. Daar spelen bijvoorbeeld de A-junioren hun wedstrijden, maar ook de B-ploegen, die wedstrijdkorfbal spelen in het nieuwe seizoen.