Strijdlustig Leonidas pakt punten

Het eerste team van Leonidas speelde gisteren in Schoonoord tegen SDO. Een enerverende wedstrijd waarin de Leonidassers aan het langste eind trokken. Met een 17-20 overwinning werd er huiswaarts gekeerd.

Met uitzondering van Jarno Jonkers was het team compleet. Invaller Robin Kreulen vulde de lege plek van Jonkers in in het verdedigingsvak van Leonidas samen met René Zuil, Anita Dolstra en Jildou Pietersma. Het aanvalsvak van Leonidas bleef ongewijzigd: Henry Bakker, Rick Vogelzang, Anna Hoogenkamp en Anke Slot.

Eerdere ontmoetingen met SDO eindigden vaak in het nadeel van Leonidas. Het was nu dus ook zaak om vanaf de eerste minuut scherp en alert te zijn, en dat de gehele wedstrijd vol te houden. Om 14:30 uur werd er begonnen aan de wedstrijd.

De eerste aanvallen van beide ploegen leverden niets op. Na enkele minuten openden de Leonidassers de wedstrijd. Henry Bakker kon van afstand scoren, na een actie van Rick Vogelzang waardoor beide SDO-heren onder de korf verbleven.

De 0-1 voorsprong was slechts van korte duur. SDO antwoordde met een doorbraak. Leonidas nam het voortouw; via René Zuil werd het middels een afstandschot 1-2. Maar ook kort daarna kwam de gelijkmaker.

Rick Vogelzang zette zijn ploeg op een 2-3 voorsprong via een afstander. Daarna nam SDO kort het voortouw; de ploeg scoorde tweemaal van afstand. Maar via Anita Dolstra en Anke Slot, beide afstanders, stond het vrij snel 4-5.

SDO kwam terug op 5-5, waarna Leonidas “los” kwam. René Zuil scoorde via een afstander én een doorbraak het zesde en zevende punt voor Leonidas. Anke Slot nam via een doorbraak het achtste doelpunt voor haar rekening. Goed werk door de dames leverde bovendien nog een strafworp op, die door Anna Hoogenkamp werd verzilverd.

Maar de ploeg uit Schoonoord had haar kruit nog niet verschoten. In luttele minuten wist de ploeg de achterstand weg te werken. Viermaal werd er van afstand achter elkaar gescoord, terwijl Leonidas in die fase niet meer tot scoren kwam. Zo werd er met een 9-9 tussenstand gepauzeerd.

Na rust opende René Zuil de score voor Leonidas; een overtreding van SDO werd bestraft met een strafworp die door Zuil werd benut: 9-10. In de hierop volgende aanval van SDO kreeg de ploeg een vrije bal toegekend die vervolgens werd benut: 10-10.

Leonidas was nog even strijdvaardig, en nam nu weer het voortouw. Aanvoerder Henry Bakker scoorde van afstand, nadat Rick Vogelzang de bal naar Bakker speelde bij een vrije bal. Enkele momenten later zag Bakker zijn kans schoon onder de korf en scoorde uit een uitstarter: 10-12.

Van afstand scoorde SDO de 11-12. Via een doelpunt van Anita Dolstra behield Leonidas twee punten voorsprong; Dolstra scoorde na een uitwijk-actie. SDO kwam weer langs zij, nadat de ploeg uit Schoonoord scoorde uit een vrije bal en een afstander: 13-13.

SDO begon vaker overtredingen te maken, en een van die overtredingen werd bestraft met een strafworp. René Zuil scoorde deze kans: 13-14. Vanaf dit moment begon SDO te wankelen, en hier profiteerden de Noordwoldigers van.

Kort na de laatste strafworp volgde nog een strafworp, die ook door René Zuil werd benut. SDO maakte vervolgens van afstand de 14-15, waarna Henry Bakker het zestiende doelpunt van Leonidas maakte. Wederom een door René Zuil benutte strafworp leverde een punt op: 14-17.

In de verdediging van Leonidas werd een overtreding gemaakt. SDO rondde de strafworp die hier werd gegeven keurig af: 15-17. Na de vakwisseling scoorde Henry Bakker zijn vijfde doelpunt van deze wedstrijd. Het was nu zaak voor Leonidas om scherp te bijven, gedurende de laatste vijf a tien minuten.

Rick Vogelzang vergrootte de voorsprong na het scoren uit een klein kansje. Daarna was het René Zuil die een punt sleepte uit een vrije bal: 15-20. SDO wist in de slotfase nog tweemaal te scoren, waarna de scheidsrechter het eindsignaal gaf. Leonidas won met 17-20.

Aanstaande zaterdag speelt Leonidas thuis tegen koploper Stadskanaal ‘74. De wedstrijd begint om 17:40 uur in Sporthal De Duker.

Doelpunten Leonidas: Henry Bakker (5x), René Zuil (8x), Rick Vogelzang (2x), Anita Dolstra (2x), Anke Slot (2x) en Anna Hoogenkamp (1x).