Leonidas geeft overwinning uit handen

Het eerste team van Leonidas heeft afgelopen zondag in de wedstrijd tegen DES uit Norg verzuimd twee punten te pakken. Een ruime voorsprong werd weggegeven. Leonidas kon pas in de slotfase de stand gelijktrekken: 16-16.

Bij de vorige ontmoeting in december van afgelopen jaar, leed Leonidas een 17-9 nederlaag in Norg. De Noordwoldigers waren gebrand op een revanche. De opstelling was als volgt: Rick Vogelzang, Frank Vermeeren, Anita Dolstra en Jildou Pietersma in de aanval. In de verdediging: René Zuil, Aldert Bosma, Anna Hoogenkamp en Anke Slot.

De ploeg uit Norg nam snel initiatief. Na de eerste aanval van de gasten was het raak; een van de heren scoorde van afstand de 0-1. In het aanvalsvak van Leonidas wist Rick Vogelzang de achterstand snel ongedaan te maken, na het scoren uit een uitstarter achter de korf.

DES nam na de treffer van Vogelzang weer het initiatief. Maar ook deze voorsprong was van korte duur, nadat René Zuil van afstand de korf wist te vinden. Leonidas begon nu aan een zeer sterke fase, waarin de ploeg veel kansen wist te creëren en het de gasten met verdedigingswerk moeilijk wist te maken.

De scheidsrechter bestrafte een overtreding van DES met een vrije bal die door Anita Dolstra werd verzilverd. In de hierop volgende aanval werd een nieuwe overtreding bestraft met een strafworp; Rick Vogelzang sleepte hier een punt uit.

De Norgers antwoordden met een afstander, waarop Aldert Bosma van zich liet horen met ook een afstander. Bosma zette hiermee 5-3 op het scorebord. DES kwam via een strafworp en een afstander weer op gelijke hoogte met Leonidas, maar het deerde Leonidas niet.

Leonidas speelde een sterk spel en gaf weinig weg. Via René Zuil werd het na twee treffers van afstand 7-5. Een actie van Jildou Pietersma leverde een strafworp op die door Rick Vogelzang werd benut. Frank Vermeeren scoorde uit een afstander en René Zuil wist via een doorbraak 10-5 op het scorebord te zetten.

DES had moeite met scoren, maar kreeg in de laatste vijf minuten een vrije bal mee waaruit werd gescoord. Een fraaie afstander van Anita Dolstra in de laatste seconden van de eerste helft leverden de Leonidassers een riante voorsprong van 11-6 op.

Na de pauze wist DES, net zoals in de eerste helft, als eerste de korf te vinden. Een omdraaibal en een strafworp verkleinden de achterstand van de ploeg uit Norg naar 11-8. Van ruime afstand wist Anke Slot de 12-8 binnen te slepen.

Leonidas vergrootte vervolgens de marge naar zes doelpunten; Anita Dolstra scoorde uit een vrije bal, en Rick Vogelzang verzilverde een door Frank Vermeeren versierde strafworp.

Met een 14-8 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, maar DES kwam beter in de wedstrijd en begon de kansen af te maken. De Noordwoldigers moesten toezien hoe DES een inhaalslag aan het maken was, terwijl de ploeg zelf lange tijd niet meer wist te scoren.

Via een strafworp kwamen de Norgers op 14-9. Daarna volgden maarliefst vijf afstanders op rij. Leonidas wist gedurende deze periode niet te scoren, al waren de kansen er wel. Na de 14-14 nam DES de leiding over; via een doorbraak werd het 14-15 en een vrije bal zorgden voor een 14-16 achterstand voor Leonidas.

Leonidas gaf zich nog niet gewonnen en bleef strijden tot het einde van de wedstrijd, al werden de kansen met de minuut kleiner. In de laatste minuten van de wedstrijd leverde een overtreding van DES de Noordwoldigers een strafworp op die door René Zuil werd benut: 15-16.

De laatste minuten tikten weg, en zowel Leonidas als DES kregen nog enkele goede kansen om te scoren. In deze spannende slotfase kreeg Leonidas nog één kans op een punt, nadat DES een overtreding beging en dit Leonidas een strafworp opleverde. Deze laatste strohalm werd door René Zuil aangegrepen, en zo kwam er een 16-16 stand op het scorebord.

De defensie van Leonidas bleef tot het laatste moment strijden. Een vlotte onderschepping zorgde ervoor dat Leonidas nog eenmaal een kans kon creëren. Een kans die in ogen van velen nog minimaal een vrije bal had moeten opleveren. De dienstdoende arbiter oordeelde echter anders, en gaf het eindsignaal van de wedstrijd. Eindstand: 16-16.

Doelpunten Leonidas: René Zuil (6x), Rick Vogelzang (4x), Anita Dolstra (3x), Anke Slot (1x), Aldert Bosma (1x) en Frank Vermeeren (1x).

Leonidas speelt aanstaande zondag thuis tegen SDO uit Schoonoord. De wedstrijd begint om 11:00 uur in Sporthal De Duker.