Geschiedenis Leonidas

Oprichting op 29 mei 1942
Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar Leonidas is min of meer in de Hoeve geboren. Begin mei 1942, midden in de oorlog, maakte een aantal jonge mensen op een avond een wandeltocht. Achter Taeke de Boer op De Hoeve trainde K.C. De Hoeve. De Noordwoldigers keken hier bijzonder geïnteresseerd naar en enkele wandelaars waagden een schot op de roodgroene korf af te vuren. Door deze acties zagen enkele Hoevenaren blijkbaar ledenwinst en begonnen ook figuurlijk een balletje op te gooien, overigens zonder succes. Op de terugtocht werd er druk over korfbal gesproken. Toen het gezelschap bij de Hellingbrug was, stond reeds vast dat Noordwolde ook een korfbalclub zou krijgen! De eerstvolgende weken werd er druk propaganda gemaakt en eind mei kwam men in café Marten Oosterhof bijeen voor een oprichtingsvergadering.

Het eerste verenigingsjaar
De zeer jonge vereniging had te kampen met veel moeilijkheden, die door het bestuur overwonnen moesten worden. Ballen waren schaars, een geschikt terrein was er bijna niet en bovendien, hoe kwam je aan een trainer? Voor f 50,- tikte men een bal op de kop; het bestuur van de harddraverij en renvereniging was bereid het noordelijkste deel van het sportpark te verhuren. Als eerste trainer werd Nico Roders uit Boijl "benoemd".

Intussen had Leonidas zich als lid aangemeld bij de Friesche Korfbal Bond. De F.K.B. adviseerde deel te nemen aan series en zoveel mogelijk vriendschappelijke wedstrijden te spelen, hetgeen ook geschiedde. In juli speelde Leonidas de eerste vriendschappelijke wedstrijd op De Hoeve tegen De Hoeve 3. Jochem Dijkstra was scheidsrechter. Het begon prima. Na drie minuten scoorde Martinus Oosterhof het eerste officiële doelpunt voor de vereniging. De einduitslag was echter 10-1. In juli 1942 werd er bij de club met een aspirantenafdeling gestart. Na een oproep in het Aanpakken, was het Henk Witmus die zich als eerste aspirantenlid bij Leonidas aanmeldde...